Livsmedelsindustrin ställer om
KTH Transformationsdagen 2022
Minst en fjärdedel av alla växthusutsläpp kommer från livsmedelssektorn. Därför behövs en genomgripande omställning av produktion, förädling och konsumtion av maten vi äter. Livsmedelsföretag och offentlig sektor har stora behov av kunskap och innovation för att klara omställningen. KTH Transformationsdagen 2022 kommer synliggöra den forskning på KTH som redan pågår kring livsmedelsindustrins omställning, inspirera fler forskare att tillämpa sin egen forskning på livsmedelsbranschen och lyfta fram exempel från sektorn.
Tid: Ti 2022-10-11 kl 09.00 - 15.30
Plats: KTH Campus, Teknikringen 1, Arenan och Torget
Språk: Svenska och engelska
Medverkande: Flera
Med fokus på klimatnytta och konkurrenskraft ser vi fram emot en lärorik och inspirerande dag med forskare, näringen och beslutsfattare.
Program
Programmet är mestadels på svenska, men en del presentationer och diskussioner hålls på engelska.
8:30 – 9:00 Registrering och kaffe
9:00 – 9:05 Välkommen
Plattformsföreståndarna Monica Bellgran, Kerstin Forsberg, Martin Grimheden
9:05 – 9:20 Livsmedelssektorn – vad behöver göras för att uppnå 1,5-gradersmålet?
KTH-forskarna Rebecka Milestad och Francisco Vilaplana
9:20 – 10:15 Session 1: Detta händer inom livsmedelssektorn – steg mot omställningen, del ett
Korta presentationer och panelsamtal med representanter från livsmedelsindustri och offentlig sektor
- Orkla Foods Sverige – Anders Högberg, Research & Strategic Partnership Manager
- Södertälje kommun & MatLust Utvecklingsnod – Helena Nordlund, projektledare
- Grönska Stadsodling – Natalie de Brun, medgrundare & ekonomi- och marknadschef
- Arla Foods – Victoria Olsson, hållbarhetschef
10:15 – 10:45 Kaffe
10:45 – 11:25 Session 2: Detta händer inom livsmedelssektorn – steg mot omställningen, del två
Korta presentationer och panelsamtal med representanter från livsmedelsindustrin.
- Volta Greentech – Angelo Demeter, medgrundare och Chief Product Office
- Mycorena – Ramkumar Nair, grundare & CEO
- ICA Sverige – Sofia Steinwall, chef för innovation & konceptutveckling
11:30 - 12:30 Lunch som baseras på "One Planet Plate"-konceptet
12:30 - 13:10 Session 3: Akademins del i omställningen – forskning som bidrar, del ett
Korta presentationer och panelsamtal med KTH-forskare.
- Fredrik Gröndahl, SEED, ABE, Blue Food
- Karin Larsdotter, Climate Action Centre
- Amparo Jimenez-Quero, CBH
- Michael Martin, IVL/SEED, ABE
- Björn Hedin, ITM
13:10 – 13:50 Session 4: Akademins del i omställningen – forskning som bidrar, del två
Korta presentationer och panelsamtal med KTH-forskare.
- Paul Hudson, CBH
- Stefania Giacomello, SciLifeLab/KTH
- Ricardo Vinuesa, SCI
- Mikael Hedenqvist, CBH
13:50 – 14:20 Kaffe med en twist
14:20 – 15:00 Session 5: Vad händer nu? Hur tar vi omställningen av livsmedelssektorn vidare?
Korta presentationer och panelsamtal med representanter från:
- Sweden Food Arena – Marie Gidlund, verksamhetsledare
- Nationella forskningsprogrammet för livsmedel – Inger Andersson, ordförande
- Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI – Camilla Eriksson, forskare i civilt försvar och beredskap
- Livsmedel i fokus – Ingela Stenson, chefredaktör, omvärldsanalytiker, strateg, transformer
15:00 – 15:30 Vad händer nu på KTH?
Rebecka Milestad och Francisco Vilaplana om KTH FOOD – En multidisciplinär forskningsmiljö för hållbara och hälsosamma livsmedelssystem.
Frågor? Kontakta industrialtransformation@kth.se