Tillsammans tar vi oss an en ny vardag
Vi kan se tillbaka på en mycket krävande vårtermin. Coronapandemin har förändrat allas våra liv och gett oss en ny vardag. En vardag som vi alla har haft olika förutsättningar och förmåga att hantera. Därför är det viktigare än någonsin att vi tar hand om varandra och se till att våra nätverk, samarbeten och samverkan tar oss vidare.
Samtidigt är det viktigt att betona behovet av vårt arbete, vår kunskap och expertis. Efter krisen väntar en situation där många företag, branscher och sektorer behöver extra starthjälp. Energisektorn står inför en mängd stora beslut som kommer att behöva tas snabbare än planerat och som kommer att ge långsiktiga återverkningar på hela energisektorn.
Här har vi inom KTH:s Energiplattform en viktig roll att spela. Vår enorma kunskapsbas står redo för att ge rätt beslutsunderlag. KTH:s energiplattform ansluter mer än 450 forskare i 30 forskningsgrupper och fem kompetenscentrum i 17 forskningsområden.
Vi kan bidra mer på flera olika sätt. Ett av dem är ett mer aktivt deltagande i relevanta betänkanden och utredningar. KTH behöver vara en tydlig remissinstans när det gäller alla områden inom energi, oavsett departement eller myndighet.
Vi har under denna termin bidragit till två remissvar varav en i samarbete med vice-rektor Göran Finnheden med särskilt ansvar för hållbar utveckling. Erfarenhet från detta visar att det finns möjlighet att utveckla KTHs processer som en remissinstans. Mitt förslag till rektor är att vi får möjlighet att bidra i varje remissvar inom energiområdet och nu inväntar jag svar. Då kan vi på bästa sätt bidra till bättre och mer långsiktiga beslut baserade på kunskap från forskningen.
Ytterligare ett sätt att bidra är genom ett aktivt deltagande i internationella forum och jag vill passa på att introducera: World Energy Council, WEC. Det är ett brett globalt politiskt oberoende nätverk som verkar med fokus helt på energiområdet. WEC arbetar över hela energisektorn och representerar företag och organisationer i nästan 100 länder.
WEC har ett antal gedigna publikationer och verktyg som vi som forskare kan dra nytta av i vårt arbete. Här finns relevanta, faktabaserade scenarier och underlag som kan användas i vårt dagliga arbete. Ta gärna del av den årliga rapporten World Energy Issues Monitor 2020 . Jag har nyligen fått ett nytt uppdrag som medlem i stående programkommittén för WEC med specifikt ansvar att uppdatera av de delar av rapporten som beskriver Sverige. Här tar jag gärna emot er återkoppling!
Under våren bidrog Energiplattformen i den extra utlysning som gjordes från alla forskningsplattformar för att stödja initiativ under coronakrisen. I kommande nyhetsbrev efter sommaruppehållet berättar Christopher Duwig, vice föreståndare för plattformen, mer kring de interna utlysningarna.
Vi hade hoppats upprepa förra årets framgång i Almedalen även i år. I stället för det så välkomnar jag er alla till ett nyinsatt webbinarium den 16 juni, kl 13-14 arrangerat tillsammans även detta år med Sustainable Innovation. Anmäl dig direkt på denna länk.
Glöm heller inte att boka in KTH Energy Dialogue som i år sker den 19 november. Vi hoppas att då kunna träffas på plats på Tekniska museet i Stockholm för firning av energiforskningen med ett späckat program av goda dialoger och diskussioner.
Hoppas du får en härlig sommar så ses vi till hösten igen.