Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Värmepumpningsteknologier

Visionen för forskning om värmepumpningsteknologier vid KTH är att utveckla och demonstrera hur man utformar värmepumpningssystem som ger ett betydligt lägre bidrag till den globala uppvärmningen än de som används idag.

Vision

Visionen för forskning om värmepumpningsteknologier vid KTH är att utveckla och demonstrera hur man utformar värmepumpningssystem som ger ett betydligt lägre bidrag till den globala uppvärmningen än de som används idag. Värmepumpar är en av de viktigaste källorna till förnybar energi. Enbart i Sverige utvinner värmepumpar varje år cirka 15 TWh solenergi lagrad i marken, i sjöar och i havet. Med stigande energipriser och minskat beroende av el som produceras av fossila bränslen kan man förvänta sig en ökad användning av värmepumpar för uppvärmning i olika applikationer

Utmaningar

Värmepumpningssystemens energieffektivitet måste öka. Det uppnås främst genom att öka värmeöverföringen i värmeväxlarna, eftersom energieffektiviteten (COP) huvudsakligen är en funktion av temperaturskillnaden mellan den kalla och den varma sidan av systemet. Detta inkluderar att minimera temperaturskillnader i alla steg från värmekälla till kylfläns.

Användningen av halogenerade köldmedier (HFC), som har mycket hög global uppvärmningspotential, bör begränsas så långt som möjligt. Ett steg framåt är att utveckla kompakta system som innehåller en liten mängd köldmedium.

För att minska användningen av HFC bör man främja användningen av miljövänliga, naturliga köldmedier som CO2, ammoniak och kolväten. Forskning inom detta område har pågått i flera år, men ytterligare forskning är nödvändig för att dessa vätskor ska kunna användas i stor utsträckning och på ett säkert och effektivt sätt.

Forskargrupper

Nedanstående forskargrupper i KTH:s skolorganisation bedriver forskning relaterad till värmepumpningsteknologier.

Industriell teknik och management (ITM)

Tillämpad termodynamik och kylteknik