Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Rymdsystem i fokus på årets Space Rendezvous

Publicerad 2024-10-21

Rymdsystem och vad som krävs för att arbeta som rymdingenjör är temat för årets Space Rendezvous som ordnas den 31 oktober i Electrum i Kista.

– Vi vill visa på bredden vad en rymdingenjör behöver kunna. Sen kommer det vara en massa intressanta föredrag som man kan lyssna på. Det är även en perfekt dag för nätverkande, säger Carl-Mikael Zetterling, professor på KTH.

Space Rendezvous är ett återkommande event kring svensk rymdindustri. I år är två strategiska innovationsprogram med; LIGHTer, ett strategiskt program för lättviktsteknologi och Smartare Elektroniksystem, som även sponsrar eventet.  

– För oss är eventet viktigt eftersom elektroniken är en både avgörande och möjliggörande teknik inom rymdsystem, och lyfta ett spännande och fantastiskt roligt tillämpningsområde, säger Maria Månsson, biträdande programchef på Smartare Elektroniksystem.

– Vi ser fram emot att visa upp exempel av lättviktsteknologier i rymdapplikationer och dela med osss av vad vi gör inom LIGHTer, säger Christian Olsson, verksamhetsledare för LIGHTer på RISE.

Flera intressanta programpunkter

Under Space Rendezvous kommer bland annat Sven Grahn som byggt flera av Sveriges satelliter hålla föredrag. Även den arktiska vädersatelliten som utvecklats av OHB kommer presenteras och Oxeon som har varit med och tagit fram material till NASA:s Marshelikopter Ingenuity kommer att presentera om den nya och drivande industrin för lättviktslösningar, dessutom kommer det pratas om ballongen som studerar svarta hål.

– Space Rendezvous är ett event för alla. Och vi ser så klart att så många som möjligt kommer och upptäcker den teknologi som finns bakom rymdsystemen. Sen kommer vi även att bjuda på rymdtårta, säger Marco Giertz på Visit Kista.

Läs mer om evenemanget och anmäl dig.