Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Sommarskola på Campus Flemingsberg – för bättre diagnos och behandling av bröstcancer

KTH Innovations Daniel Carlsson
Daniel Carlsson på KTH Innovation höll en uppskattad workshop om hur man tar sin forskning ut på marknaden. Foto: Åsa Karsberg, KTH
Publicerad 2024-09-03

I slutet av augusti anordnade Institutionen för Medicinteknik och hälsosystem en sommarskola inom ramen för Bosomshield-projektet på KTH:s campus i Flemingsberg. Bosomshield är ett EU-finansierat projekt som syftar till att utföra bildanalys för bättre diagnos och behandling av bröstcancer.

– Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor. I det här EU-projektet kombinerar vi olika kunskapskällor: radiologisk och histopatologisk avbildning, tillsammans med kliniska data, för att upptäcka och förutsäga återfall och återfall i cancer. Vår ambition med projektet är att skapa nya beräkningsverktyg som kan användas av läkare i deras dagliga arbete, med målet att minska dödligheten i bröstcancer, säger professor Rodrigo Moreno, som tillsammans med professor Örjan Smedby var en av huvudkoordinatorerna för sommarskolan.

I sommarskolan deltog doktorander från olika universitet inom EU, tillsammans med några av deras handledare. Förutom KTH-talare fanns inbjudna talare från Karolinska Institutet och Lunds universitet, samt från universitet och institut i Frankrike, Slovenien, Nederländerna, Polen, Spanien och Italien.

– Jag tycker att vi hittade en bra balans mellan morgonföreläsningar och workshops på eftermiddagen. Vi hade en session med ledande kliniska forskare som gav studenterna ett nytt perspektiv på deras arbete, säger Rodrigo Moreno.

Han betonar att stödet från KTH:s bibliotek och KTH Innovation var fantastiskt. Studenterna var mycket aktiva i alla sessioner på skolan, vilket uppskattades mycket av talarna.

Allt som allt tycker jag att sommarskolan var en stor framgång, och vi ser fram emot nästa evenemang i nätverket, som är en workshop i Dijon, Frankrike, nästa vår.

Text: Åsa Karsberg

Övriga föreläsare från KTH

Professor Matilda Larsson och universitetslektor Massimiliano Colarieti Tosti: Workshop om handledning av masterstudenter.

Bibliotekarie Pontus Juth, Forskningsdataspecialist Mattias Vesterlund och adjunkt Linda Söderlindh: Samordning av workshops om kommunikationsfärdigheter.

Daniel Carlsson från KTH Innovation och universitetslektor Bertil Guve: Samordning av workshops om entreprenörskap.

Doktorand Simone Bendazzoli: Workshop om MAIA-plattformen (Medical Artificial Intelligence Aggregator).

Se hela programmet här