Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Nya metoder för att modifiera läkemedel med elektricitet

Forskare i labb.
Den nya doktorandtjänsten ska tillsättas genom en öppen utlysning. Foto: KTH
Publicerad 2024-11-14

Ett nytt doktorandprojekt på KTH ska undersöka elektrosyntetisk modifiering av PROTAC-läkemedel. Projektet har beviljats medel från Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) och görs i samarbete med AstraZeneca.

– Det är jätteroligt att med detta projekt knyta ännu starkare band till läkemedelssektorn och därmed öka möjligheten för vår akademiska grundforskning att bli användbar i industrirelevanta sammanhang, säger Helena Lundberg , universitetslektor i organisk kemi.

Porträtt av Helena Lundberg.
Helena Lundberg. Foto: Jon Lindhe, KTH

Den externt anställda industridoktoranden kommer att utveckla nya metoder för att modifiera läkemedelskandidater genom att använda elektricitet istället för kemiska reagenser. Målsättningen är att möjliggöra nya typer av kemiska transformationer med minimerat avfall.

– Ambitionen är att projektet resulterar i en utökning av den kemiska verktygslådan med nya hållbara metoder för att framställa och modifiera organiska föreningar av relevans för läkemedelstillämpning, säger Helena Lundberg.

PROTAC står för proteolysis targeting chimeras. Det är en ny klass av biologiskt aktiva föreningar som verkar genom en annan mekanism jämfört med klassiska läkemedel och som därmed har potential att verka även på sjukdomar som idag är svårbehandlade.

Den nya tjänsten ska tillsättas genom en öppen utlysning och doktoranden kommer att dela sin tid mellan AstraZeneca i Mölndal och KTH under forskarutbildningen.

Text: Jon Lindhe