Mark Rutland ny medredaktör för inflytelserik tidskrift
Professor Mark Rutland har utsetts till medredaktör för den vetenskapliga tidskriften Journal of Colloid and Interface Science. Tidskriften har en impaktfaktor på omkring 10.
– Jag är stolt över att ha blivit erbjuden rollen - det är en tidskrift som systematiskt har fokuserat på kvalitet genom åren och som har behållit sin disciplinära integritet. Jag känner dock ett visst mått av bävan med tanke på ansvaret, säger Mark Rutland, professor i yt- och korrosionsvetenskap.
Hur skulle du beskriva tidskriften och dess grad av påverkan, vad innebär den?
– Som namnet antyder ligger fokus på gränssnittet, men det omfattar allt från mjuka material och biologiska system som lipidmembran, via kolloidala material som nanopartiklar, skum och vattenrening, till oorganiska material där ytan är viktig. Energilagringssystem och nanomedicin är två mycket olika områden som förenas i ytans och den kolloidala stabilitetens betydelse.
Vad var motiveringen till att du blev vald?
– Som ytkemist med lång erfarenhet av olika discipliner började jag också tidigt att studera friktion på molekylär och nanoskopisk nivå. Jag har därför en god förståelse för och många kontakter inom tribologiområdet, dvs. studier av friktion, smörjning och nötning. I allt högre grad används också ytanalytiska tekniker som används inom yt- och kolloidvetenskap inom detta område. Smörjning i biologiska system som saliv och synovialvätskor i leder, taktil perception och lubrikation av den nya generationens EV:s har sin nya grund i yt- och kolloidvetenskap. Eftersom dessa områden alltmer smälter samman ansågs det nödvändigt med en kärnkompetens inom dessa två områden.
Vad innebär din nya roll och vad vill du åstadkomma?
– Rollen innebär att identifiera viktiga genombrott inom området och skilja dem från mer inkrementella studier. Mitt främsta mål är att se till att högkvalitativ och innovativ forskning inom min disciplin får den uppmärksamhet och exponering som den förtjänar, oavsett ursprung.
Text: Sabina Fabrizi