Johan Rockberg belönas för att ha delat med sig av kunskap
Johan Rockberg, professor i antikroppsteknologi vid CBH-skolan, har tilldelats Life Science Star Award för ”Sharing is Caring” av Sweden Bio. Life science-organisationen har delat ut fyra priser till personer och initiativ som på ett enastående sätt bidrar till utvecklingen inom forskningsområdet.
– Jag är väldigt glad och överraskad över att få detta pris som Sveriges branschorganisation för Life science företag och intresseorganisationer delar ut. Som mottagare är det ju alltid svårt att veta exakt hur utnämnarna tänkte när de valde mig, men det som omnämns i motiveringen är att jag beskrivs varit en viktig pusselbit i Life Science-ekosystemet. Min förhoppning är att jag varit med och bidragit till att göra KTH till en välkomnande mötesplats för att diskutera och realisera utmaningar inom läkemedelsproduktion ifrån olika vinklar och att olika experter kunnat få hjälp komma vidare med sina utmaningar, säger Johan Rockberg.
Organisationen skriver att det krävs mod och ett öppet sinne för att dela med sig av sin kunskap. Hur resonerar du kring det?
– När man ska göra något för första gången, vilket både forskare och produktutvecklare gör, är goda råd från andra som gjort det tidigare guld värda – tyvärr är det dock inte självklart för alla att göra det, omedvetet eller ej. Här tror jag att vi på KTH har en tradition av att vara öppna med att både lyssna, ge feedback, tillgängliggöra kunnande och utrustning, dirigera vidare, peka på samarbeten och att undvika externa parter som konkurrenter primärt – utan viktiga delar i en gemenskap.
Vad betyder det här priset för dig?
– Jag tycker främst att det är superkul och något jag inte räknat med. Vidare tänker jag att det är en sporre för mig att fortsätta bedriva tvärvetenskaplig och tillämpad forskning och jag hoppas att fler KTH:are och aktörer i våra nätverk känner sig uppmärksammade och peppade av priset för att fortsätta jobba med de tvärvetenskapliga samarbetena vi är så beroende av för att utveckla och tillgängliggöra nya läkemedelsterapier.
Text: Sabina Fabrizi