Avdelningen för ergonomi fortsätter att satsa på livslångt lärande
KTH:s satsning på livslångt lärande fortsätter och Avdelningen för ergonomi satsar på nya kurser inom arbetsmiljö och ergonomi till våren.
Kurserna är till största delen på distans, med vissa inslag av laborationer på plats. Det är ett upplägg som gör att det blir flexibelt för den som både arbetar och går kurser.
– Just inom arbetsmiljöutveckling ökar ofta intresset när man befunnit sig i arbetslivet ett tag och inser hur viktigt det är, men självklart är alla som är intresserade av arbetsmiljö välkomna. Kurserna passar exempelvis arbetsmiljöingenjörer, chefer med arbetsmiljöansvar, skyddsombud, fackliga ombud och de som redan arbetar inom företagshälsovården, men även yngre studenter. Vi ser gärna att människor med olika bakgrund mixas på kurserna – det brukar ge intressanta diskussioner, säger Mikael Forsman, som är professor i ergonomi vid KTH och också en av lärarna.
Stort intresse för kurserna
Intresset för kurserna har varit stort och bland de personer som läser höstens kurser finns både konsulter och personer från näringsliv och myndigheter.
– De som söker sig hit är intresserade av arbetsmiljö och det märks verkligen, det är personer som vill göra arbetsmiljön bättre, menar Mikael Forsman.
Vårens kurs Vetenskapliga metoder inom arbetsmiljö och hälsa är ett samarbete med Karolinska Institutet. Under den här hösten har en annan kurs ingått i det samarbetet och enligt Mikael Forsman har det fungerat väldigt bra.
– Den pågående KI-kursen går in lite mer i detalj på till exempel hur fysiska och psykosociala arbetsförhållanden påverkar hälsan. Det blir en bra fördjupning. I den kommande kursen lär man sig om metoder inom området – vilket förstås är bra om man ska göra ett projekt själv, men man blir också bättre på att förstå vetenskapliga artiklar.
Nöjda deltagare
Thomas Hedman går under hösten 2021 tre olika kurser hos Avdelningen för Ergonomi, bland annat Hållbart arbete inklusive mätningar och riskbedömningar av buller och vibrationer. Han har arbetat som arbetsmiljöingenjör i specialistroller i 12 år och även inom företagshälsan. I dag är han arbetsmiljöingenjör på BillerudKorsnäs Frövi. Kursen ger både teoretisk och praktisk kunskap om hur man kan förebygga arbetsolyckor, hur ergonomi kan bedömas och utvecklas och specifikt hur buller och vibrationer i arbetsmiljön kan påverka hälsa och prestation.
– Jag ser de här kurserna som ett komplement till den arbetsmiljöutbildning jag gick för drygt tio år sedan på Umeå Universitet och till den kunskap jag har fått genom åren. Jag är nyfiken på nya rön och vill gärna lära mig mer.
Han har bara gott att säga om kursen.
– Det är bra föreläsningar med väldigt kunniga lärare och det faktum att kursmaterialet finns tillgängligt i förväg gör att man hinner läsa på och reflektera. Att kursen är på distans är också en stor fördel.
Viktigt att hitta ett upplägg som passar
Att hitta ett upplägg som passar studenterna är något man jobbar medvetet med.
– Vi lär oss efter hand vad som passar kursdeltagarna, exempelvis förstår vi att det är viktigt att lägga våra webbinarier på tider som passar så många som möjligt – det verkar fungera bättre mellan 15 och 17 än direkt efter lunch för dem som också arbetar, säger Mikael Forsman.
Här kan du läsa mer om de kurser som Avdelningen för Ergonomi erbjuder våren 2022.
Kurserna söker man via antagning.se och sista anmälningsdag är 15 oktober.
Mer information om KTH:s samtliga kurser inom livslångt lärande hittar du på sidan Kompetensutveckling för yrkesverksamma .
Text: Åsa Karsberg