Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Social hållbarhet i bostadsområden-begrepp, metoder och ägarformer

Syftet med denna förstudie är att skapa en solid kunskapsgrund inom social hållbarhet och nya ägarformer på bostadsmarknaden.

Problemet är att de bostadsområden i Sverige som Polisen klassificerar som särskilt utsatta områden har ökat i Sverige. De flesta av dessa bostadsområden byggdes under miljonprogrammet och är belägna långt bort eller avsides från kommunens stadskärna. Kriminaliteten har eskalerat till en mycket allvarlig nivå. Att vända denna utveckling är en mycket stor angelägenhet socialt och ekonomiskt för det svenska samhället.

Hittills verkar åtgärder i bostadsområdena till stor del handlats om punktåtgärder. Det finns därför ett behov av en systematik med kombinationer av åtgärder inom social hållbarhet. Systematiken innebär också fokus på hela miljön för de som bor, arbetar, äger och besöker området.

 Följande frågeställningar har definierats när det gäller social hållbarhet:  

  • Hur definieras begreppet ”Social hållbarhet” och särskilt tillämpningen på bostadsområden? Vilka metoder finns för att mäta social hållbarhet i bostadsområden? Vilka kriterier kan identifieras? Vilka certifieringar förekommer?

En av de faktorer som har identifierats inom ramen för ”social hållbarhet” är boendeformer. Förutom äganderätt, bostadsrätt, kooperativ hyresrätt och hyresrätt har det på senare tid vuxit fram nya ”upplåtelseformer”. En ytterligare frågeställning i förstudien avser:

  • Hur är de nya upplåtelseformerna utformade och hur fungerar det juridiska regelverket?

Projektet ska resultera i:

  1. fördjupade kunskaper om begreppet social hållbarhet, hur det kan definieras och mätas särskilt vid tillämpning av bostadsområdesförvaltning/utveckling.
  2. en kartläggning av nya ”upplåtelseformer” för tydlighet om formerna och deras överensstämmelse med gällande regelverk. Ytterligare resultat kan vara förslag till ändrade regler, samt beslutsunderlag för boende, byggbolag och andra aktörer som berörs av de nya upplåtelseformerna.

Kopplat till detta projekt arbetar Lisa Bergsten på sin avhandling som kommer att handla om upplåtelseformer för bostäder. I avhandlingen kommer befintliga upplåtelseformer att jämföras mellan Sverige och övriga nordiska länder. En annan del i arbetet avser just att undersöka nya upplåtelseformer för bostäder som uppkommit.

I kandidatuppsatsen ”Andelsägarlägenheter i praktiken – med fokus på andelsägares upplevelser” från 2020 har författarna Gustav Kornher och Ahmad Shakarchi undersökt en ny upplåtelseform, andelsägarlägenheter, och hur andelsägare själva upplevt upplåtelseformen. Arbetet finns på följande länk: urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-276458

Kontakt:

klinstar
Jonny Flodin
Jonny Flodin universitetsadjunkt

 

Innehållsansvarig:bostad2noll@kth.se
Tillhör: KTH Bostad 2.0 - En bostadsmarknad för alla
Senast ändrad: 2020-08-17