Hållbar dagvattenhantering i stadsmiljö: ansvar och finansiering
Hur ska vi ta om hand den nederbörd som faller över våra städer? Bör regn- och smältvatten - det som brukar benämnas dagvatten- ledas bort från hus och gator för att renas och tas om hand på annan plats? Eller bör dagvatten tas om hand lokalt genom anordningar för infiltration, fördröjning av flöden, rening med hjälp av växtlighet m.m.?
Ett lokalt omhändertagande innebär i många fall att olika typer av dagvattenanordningar placeras inom kvartersmark/tomtmark. Detta väcker frågor om fastighetsägare har förmåga och incitament för att på ett bra sätt utföra och underhålla anordningarna? Och finns det idag överhuvudtaget lagstöd för att lägga över ansvaret på fastighetsägare?
Projektet har en bred ansats och utöver ovannämnda frågor behandlas bland annat markåtgång/markkostnad för dagvattenhantering i städer, risknivåer vid dimensionering av dagvattenanordningar, miljöbelastningar vid olika typer av omhändertagande.
Frågeställningarna behandlas i relation till nuvarande lagregler inom området. Syftet är att kunna ge rekommendationer om i vad mån lagreglerna behöver förtydligas eller ändras - för att säkerställa en god och hållbar dagvattenhantering i stadsbyggandet.