Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Förstudie: Studie av metoder för att prognostisera bostadsprisers utveckling

Syftet med studien är att systematiskt sammanställa och utvärdera den existerande moderna forskningslitteraturen som studerar hur väl olika teoretiska och empiriska modeller kan prognostisera framtida utveckling av bostadspriser och framför allt hur väl de kan predicera så kallade ”turning points”, dvs. när priserna vänder.

Bakgrund

Hur bostadspriser utvecklas har en stor betydelse för enskilda hushåll, fastighets- och byggaktörer samt banker och det finansiella systemets stabilitet. Det finns flera skäl till detta: En mycket stor andel av hushållens tillgångar bland de som äger sina bostäder (inklusive bostadsrätter) utgörs av bostadens värde. Många hushåll finansierar sina bostadsköp med bolån. En stor andel av de ledande bankernas utlåning utgörs av bolån till hushåll. Byggbolag som bygger bostäder finansierar normalt en stor andel av nyproduktionskostnaderna med lånat kapital. Alla dessa faktorer innebär att det finns stora risker för både enskilda aktörer, det finansiella systemet och samhällsekonomin i stort om bostadspriserna uppvisar stora prisstegringar med efterföljande kraftiga prisfall.

I tider med kraftiga bostadsprisökningar ökar skuldsättningen bland de hushåll som har möjlighet att lånefinansiera bostadsköp, medan hushåll med sämre ekonomiska förutsättningar inte överhuvudtaget har möjlighet att köpa en bostad (t.ex. på grund av bolånetak och amorteringskrav). Om och när ett kraftigt prisfall sker kan ett stort antal hushåll, bostads- och fastighetsbolag samt finansiella institut hamna i ekonomiska svårigheter, vilket i slutändan kan skapa en allvarlig och kostsam samhällsekonomisk kris.

Metod

Litteraturstudier, utveckling av teoretiska och empiriska modeller för bostadsprisers dynamik.

Resultat

Systematisk analys och sammanställning av forskningsfronten avseende prognosmodeller för tillgångspriser i allmänhet och bostadspriser i synnerhet. För att öka både privata aktörers och offentliga myndigheters förmåga att i så god tid som möjligt prognosticera, förebygga och hantera kraftiga prissvängningar är det viktigt att beslutsfattande sker med så goda beslutsunderlag som möjligt. Denna forskning syftar till att bidra till att öka kvalitén i sådana beslutsunderlag.

Avrapportering och Tidsplan

Våren 2021 . Skriftlig rapport (working paper och/eller review article). Artikeln "A framework for modelling cash flow lags" är accepterad för publikation i NS Business & Economics i augusti 2021.

Kontakt

Fredrik Armerin
Fredrik Armerin universitetsadjunkt
Han-Suck Song
Han-Suck Song universitetslektor
Innehållsansvarig:bostad2noll@kth.se
Tillhör: KTH Bostad 2.0 - En bostadsmarknad för alla
Senast ändrad: 2021-08-31