Hoppa till innehåll

Att plugga i Norge – NTNU v.s. KTH

När man söker sig till ett utbyte är det ju klart att man är intresserad av om det är någon större skillnad mellan studierna på KTH jämfört med dit man ska. Jag tänkte dela med mig av mina erfarenheter av detta!

Jag går mitt femte och sista år på civilingenjörsutbildningen inom elektroteknik, med master-inriktningen elkraftteknik. Under mitt utbyte läser jag fyra kurser parallellt där alla är på 7.5 hp (vilket är väldigt bekvämt). När jag gjorde mina kursval ville jag balansera kurser där jag känner att jag vidare specialiserar mig inom ämnet elkraft, men jag ville även bredda min kompetens genom att läsa ekonomi! Kurserna jag läser är:

  • Advanced Power Electronics
  • Electrical Machines and Electromagnetism, Specialization Course
  • Finance for Science and Technology Students
  • Macroeconomics for Managers

Om jag ska jämföra studierna på NTNU med den på KTH skulle jag säga att det är lite same-same. Kvalitén på undervisningen är hög (vilket var ett av mina krav när jag sökte universitet) och jag känner att jag lär mig nya saker. Jag tycker dock att tempot här i Norge är något lägre än vad jag är vad vid i Sverige, vilket jag inte klagar på. Den största skillnaden är antagligen att de bara har en tentaperiod under hösten och den är precis innan jul. Detta innebär att jag både kommer slippa tenta-stress nu i oktober, men även att jag får jullov!!
Totalt har jag fem föreläsningar varje vecka så man har mycket tid att jobba med projekt, allmänt plugg eller göra något roligt!

Att åka på utbyte är inte enbart att studera, men det är inte heller enbart att roa sig. I min mening är det perfekta utbytet någonstans däremellan. Hög studiekvalité, men även mycket tid till att skapa nya vänner och minnen 🙂

Huset för elektroteknik är som ett stort växthus. Väldigt tacksamt nu när det börjar bli kallt!
Hej! Jag heter Alexander och kommer blogga om mina utbytesstudier i Trondheim. Häng med på mina resor!