Hoppa till innehåll

Varför göra utbyte i Norge?

När jag berättade för folk att jag skulle göra en utbytestermin i just Trondheim av alla platser på jorden så fick jag en del höjda ögonbryn riktade mot mig.

Varför åker du inte längre bort? Norge är ju knappt utomlands!

– är väl en ganska bra sammanställning på hur många reagerat på mitt utbyte till Trondheim, så därför tänkte jag skriva detta inlägg och sammanställa några av de anledningarna till att jag valde just Norge!

  1. Norge har en fantastisk natur som jag aldrig sett i Sverige. Som jag skrivit i tidigare inlägg finns det så himla mycket att se i de Norska fjordarna. Inte minst om man vågar resa en bit, exempelvis till Lofoten.
  2. Studentlivet. För mig som inte varit så aktiv i studentlivet i Stockholm, men kanske nu i efterhand önskat att jag var det under mina tidigare år, är Trondheim en perfekt plats för detta. Studentlivet genomsyrar verkligen allt i staden och det finns så mycket att göra för att engagera sig. Jag personligen är med och arrangerar UKA, som är Norges största kulturfestival som helt arrangeras av studenter. Det är väldigt kul och man lär känna mycket folk (och det är många fester)
  3. Det är väldigt smidigt. Som svensk tror jag inte det finns ett land att göra utbyte i där det är färre kulturkrockar än att åka till Norge. Framförallt är jag tacksam att jag kan prata svenska med norrmännen, och de kan prata norska med mig. Det gör det väldigt lätt att integrera sig med dem utan några större språkbarriärer.
  4. NTNU är ett väldigt bra universitet. Som student på KTH tyckte jag att det var viktigt att åka till ett universitet med ett brett utbud på bra kurser där jag faktiskt känner att jag vidare specialiserar mig inom elkraftteknik. Att åka på utbyte är inte att åka på semester enligt mig.
  5. Fullt Erasmus-stöd. Eftersom att det kan vara en ekonomisk påfrestning att åka på utbyte är man såklart tacksam för allt stöd man kan få. Om man åker på utbyte inom Europa så får man exempelvis Erasmusstipendiet, vilket om man åker till Norge ligger på 510 euro/månad. Inte illa tycker jag!

Det finns såklart en massa anledningar att åka på utbyte i Norge, men detta var ett litet smakprov 😉

Jag och min vän Jan, skålande med en riktigt god och överprisad öl.
Hej! Jag heter Alexander och kommer blogga om mina utbytesstudier i Trondheim. Häng med på mina resor!