Hoppa till innehåll

Lovets goda mat

Som tidigare nämnt har denna vecka varit ett fullt spräckande sportlov, så därför har jag fått fler möjligheter än tidigare att gå och göra lite vad jag ville. Blir ni verkligen förvånade om jag erkänner att det har nästan exklusivt varit matrelaterat? Haha!

Brunch i Hongkong: När du är i Hongkong ska du absolut inte endast hålla dig till kinesisk mat. Det finns så många bra västerländska alternativ här. Jag åt brunch en dag tillsammans med ett några kompisar på ett trevligt ställe och åt en god croque monsieur.

Hot pot: Denna vecka var jag sugen på att testa Hot pot för andra gången. Hot pot, eller Eldgryta, är en kinesisk rätt som innebär att man har en kokande soppa som man kan lägga i lite vad man vill i. Beställer man detta på en resturang har man oftast en induktionshäll framför sig och så ställer kyparen en gryta med den soppa man beställt och de tillbehör, oftast kött, som man vill lägga i. Det blir alltså som en fondue.

Stället jag gick till hette Haidilao. Det är tydligen en ganska känd kedja, jag blev rekommenderad den av min granne på elevhemmet som sa att de skulle vara bra om ändå ganska dyra. Jag tänkte att pengar inte var så viktigt om man ändå skulle unna mig något. Dock så blev upplevelsen aningen mer pinsam än vad jag förväntade mig. Det som Haidilao fokuserade på verkade inte vara att ha god Eldgryta, den var ganska medioker, men istället fokuserade de att ge dig den absolut förstklassigaste servicen du kan tänka dig. De hällde konstant upp vatten i glaset åt dig, hjälpte med att lägga nudlarna i skålen från soppan, gav mig ett förkläde så jag inte spillde på kläderna. De gav mig till och med en stor uppstoppad docka som sällskap eftersom jag åt ensam. Jag försökte en gång hälla upp lite vatten åt mig själv, men då rusade kyparen som tusan för att göra det åt mig. När jag var klar med maten fick jag en goodie bag med chips och godis och leddes ut av personalen, de sa alla adjö till mig.

Ärligt talat… jag tror detta koncept av förstklassig service aldrig skulle gå hem i Sverige. Skämdes nästan över om hur tagen om hand jag var. Tvivlar på att ens hans majestät konungen skulle gillat detta.

Dagen efter testade jag en annan variant av Hot pot, så kallad Dry pot, konceptet är liknande fast istället för en soppa så får man en stekgryta fylld med en väldig massa olika ingredienser. Den är oftast väldigt kryddig, jag och en kompis valde mild men det blev ändå relativt starkt för mig. Servicen där var betydligt mer standard än Haidilao, det var en lättnad kan man säga.

Dim sum: En kväll efter jag fått lite plugg gjort bestämde jag mig att gå ut i stan och sätta mig i en park för att äta take away. Det råkade faktiskt vara att ett av de godaste Dim sum ställena i Hongkong, och dessutom var det väldigt billigt. För 90 dollar fick jag fyra portioner med ångkokta små rätter som blev en riktig hit. Jag åt dock inte själv utan hade en lokal kompis med mig som sällskap.

Frukost på Hongkongvis: När jag först anlände på flygplatsen träffade jag en kille som skulle vara på samma karantänhotell som jag. Denna gång träffades vi igen för första gången sen dess och vi käkade frukost på ett så kallat Cha Chaan teng, en ganska traditionellt kafé som säljer en relativt billig frukostmeny med mjölkte och äggröra. Jag beställde en skål med makaronsoppa med fläsk och kycklingsoppa, medan min kompis tog en kryddig tomatsoppa. Detta blev inte en kafé runda sosm jag sa att jag skulle göra precis men jag har ju minst en månad kvar så det kommer definitivt att bli fler chanser för det.