Hoppa till innehåll

Ha kvar sin vardag i Sverige – går det?

Hej allihopa,

Här tänkte jag skriva lite om vad man kan och inte kan förvänta sig att man kan fortsätta med av sin vardag i Sverige medan man är på utbyte.

Vänner/Familj

Även om man självklart inte kan träffa sina vänner eller sin familj på samma sätt som när man är hemma går det ju absolut att fortsätta hålla kontakten även när man iväg mha teknikens under! Jag pratar med medlemmar i min familj någon gång sisådär varje/varannan vecka via Facebook Messenger och Whatsapp. Med vänner skriver/pratar jag lite sporadiskt då och då samt har även haft en spelkväll (dag för mig då) med online brädspel. Går absolut att vara kreativ i hur man håller kontakten och varför inte passa på att börja skicka lite vykort igen?

Föreningsliv/Jobb

Detta beror ju väldigt mycket på vad man håller på med till vardags där hemma! För min del så har jag bl a varit engagerad i Sustainergies och Ingenjörer utan gränser där jag redan innan mitt utbyte mest hade möten via zoom, så detta har inte varit några direkta problem att fortsätta med. Tidsskillnaden har varit det största problemet men jag har inte så mycket lektioner här så har eg gått utmärkt med dagsmöten för mig medan de jag jobbar med där hemma föredrar em/kväll svensk tid, så funkar mer eller mindre perfekt!

Om man däremot är engagerad i sektionen där hemma eller i någon sport så får man ju kanske ta uppehåll en termin (eller hitta en motsvarighet här) om det är saker som kräver att man är på plats. Men att hitta nya vanor här är ju en del av utbytet också!

 

Summa summarum så tycker jag att man på många sätt kan behålla sin vardag i Sverige. Sen tycker jag inte att man ska låta vardagen i Sverige begränsa ens liv när man är på utbyte. Våga hitta en bra balans mellan ditt liv i Sverige och ditt liv i landet du är på utbyte i som passar dig! För min del har det varit viktigt att lägga huvudfokuset av min tid på livet i Kanada för att maximera upplevelsen här, men jag har verkligen velat hålla kontakten med vänner/familj hemma samtidigt som jag till stor del litat på att de kontakterna finns kvar även när jag kommer hem.