Hoppa till innehåll

Hur man äventyrar ensam i Hongkong

Under restriktionerna har man hört att Hongkong polisen kan vara riktigt grymma på att bötfälla folk som bryter mot restriktionerna om social distancing. Det är nämligen nu så att du inte får vara mer än 2 personer per sällskap i restaurang eller ens på gatan. Så ståendes med ett gäng kompisar utanför 7-11 blir svårt. 

Häromdagen så hade jag faktiskt varit med en kompis i stan och utforskat lite. Efter att vi skildes åt tog jag och tillbringade resten av kvällen att utforska staden på egen hand. Det är förvånansvärt lätt även om man inte vet vart man är på väg och dessutom en riktigt häftig upplevelse. Och eftersom jag var själv var det nästan ännu bättre 

För det första behöver du ett välfyllt Octopus card. Detta ungefär som ett SL-kort men är också ett betalningsmedel i diverse butiker och restauranger. Men istället för biljetter som du köper kan du bara fylla den med kontanter, och reser du mycket är det lika bra att fylla på den med så mycket som möjligt (men var riktigt försiktig att du inte tappar det). Går att fylla på med cash i till exempel 7-11 eller på tunnelbanestationen. 

Detta är octopus kortet som går att använda till allt möjligt. Denna variant är egentligen för turister, men jag ska försöka beställa den som är för studenter också snart.

Beroende på vart du är så finns det ett väldigt smidigt tunnelbanesystem MTR, som drivs av samma företag som i Sverige! De har ett väldigt enkelt system att följa och jag tyckte själv att är man vad vid Stockholms tunnelbanesystem så blir man van vid Hongkongs system rätt snabbt. 

Men tunnelbanan kan bli dyr beroende på hur långt du åker. Och är du på Hongkong Island ska du nog hellre överväga att ta deras spårvagnar med dubbla våningar; det ger dig både en fin utsikt medan du åker samt en billigare resa. 

Bussar och Minibussar finns det också gott om. De kan ta dig lite var som beroende på bussbolaget som äger det. Så vitt jag förstått det så finns det ingen officiell app där man kan se vilka bussar som är bäst att ta för snabbast/billigast rutt men jag har tyckt Google Maps funkat hyfsat bra så här långt. Hittar du en guide som vet bättre är det såklart idealt. Använd säkerhetsbälte på minibussarna… lita på mig. 

Sen är det bara att gå runt och se sig omkring. Håll tungan rätt i mun och mobilen fulladdad, gärna med powerbank nära till hands, så att du kan använda dig av gps för att ta dig tillbaka om du går vilse. Och att gå runt mållöst är inte helt fel heller. Jag lyckades på så vis hitta en gata med massor av röda lyktor som sken längs en viktoriansk arkitektur. Detta var alltså Lee Tung Avenue, och hade det inte varit för att restauranger stängde tidigt hade jag utan tvekan tillbringat resten av kvällen där. 

Men jag har lovat att jag ska komma tillbaka!

Lunch på ett berömt ställe ”Sun Heung Yuen”. Fluffig french toast drypande med smör och en vit smörgås med stekt ägg och bitar av nötkött.
Denna enögde krabat var maskoten för en liten bokhandel jag besökte mitt inne i Mong Kok
Ute på äventyr och jag har ingen aning vart jag ska
Tar mig bara till närmsta gata och ser vart den leder
Till slut hittar man lite roliga smultronställen, som till exempel Lee Tung Avenue