Hoppa till innehåll

Universitetens karriärsystem spelar stor roll för arbetsmiljön

En av de stora utmaningarna för universiteten i Sverige är den höga graden av extern finansiering. Idag är en bit över 60 procent av forskningsfinansieringen sådan som vinns i konkurrens efter ansökan.

Våra medarbetare arbetar hårt för att söka pengar, följa upp och avrapportera anslag till en mängd olika finansiärer med olika krav på uppföljning, olika regler för hur resurserna får användas, olika regler för OH-täckning och krav på medfinansiering. Vi är duktiga på att nå framgång i detta!

Men, en utmanande konsekvens som följer av finansieringssystemet är att det är svårt för universiteten att vara riktigt bra arbetsgivare. Även om vi med ganska stor säkerhet vet att resurser kommer till universitetet via externa finansiärer så är det svårt att i förväg veta exakt till vad vi erhåller finansiering och med vilka villkor.

Samtidigt finns det en stark förväntan på universiteten att erbjuda trygga villkor och förutsägbara karriärvägar för våra akademiska medarbetare. Den kombinationen med många ibland kortsiktiga externa medel och behov av långsiktiga goda förutsättningar för vår akademiska personal är med andra ord inte det enklaste att lösa.

KTH har under året utrett hur vi ska bygga upp vårt karriärsystem och också hur olika kategorier av akademiska anställningar utanför karriärsystemet ska beskrivas. Målet är att dels kunna ge tydliga förutsättningar för alla våra akademiska anställningar, dels att kunna ta ett långsiktigt ekonomiskt ansvar för de anställningar som vi erbjuder. Alla kan inte få allt, men alla kan få veta vad som gäller för just den kategori som man tillhör.

På universiteten finns också många tidsbegränsade anställningar i form av doktorandanställningar, post-docs och biträdande universitetslektorer. Det är allmänt vedertaget att den akademiska karriären byggs upp med sådana anställningar som så småningom övergår i tillsvidareanställningar. Men även för tidsbegränsade anställningar är det viktigt att villkoren och förutsättningarna är tydliga.

Universiteten har en stor frihet när det gäller att forma karriärsystemet om än vissa begränsningar finns i lag och förordning. I denna frihet ligger också ett stort ansvarstagande och, som sagt, den lite utmanande frågan om hur en stor andel externfinansiering ska kombineras med trygga och förutsägbara anställningsvillkor. Ett av KTH:s mål är att vår arbetsmiljö ska vara attraktiv, inkluderande och jämställd. Karriärsystemet är en viktig del för att uppnå detta.