Hoppa till innehåll

Bättre möjligheter för utländska studenter gagnar oss alla

Sverige är ett litet internationellt orienterat land med en öppen ekonomi och ett livligt utbyte med omvärlden. En viktig del i detta är att det finns rimliga förutsättningar för personrörlighet över gränserna. Det handlar om utländska studenters möjligheter att studera i Sverige och om möjligheterna för universitet, företag och myndigheter att rekrytera internationellt.

Samtidigt finns det i ljuset av dagens geopolitiska situation ett behov av en fungerande gränskontroll och regelverk som förhindrar att tillstånd för studier eller arbete i Sverige missbrukas för brottsliga syften och illegal invandring till landet och Europa.

Över tid har olika regler stramats åt för att stävja missbruk, inte minst vad gäller reglerna kring uppehållstillstånd för studier. Tidvis har frustrationen vid universiteten varit stor kring långa handläggningstider och studenter har ibland, trots att de har antagits, inte kunnat få uppehållstillstånd i tid till terminsstart.

Värdet av att rätt studenter, som har det som kallas för studieavsikt, antas på ett korrekt sätt och också kan ta sig igenom processen för att erhålla uppehållstillstånd är stort. Under senare år har universiteten, genom SUHF, och Migrationsverket jobbat intensivt för att gemensamt definiera problem och brister samt för att åtgärda en del uppenbara svagheter i systemet.

Nu senast har universiteten och Migrationsverket träffat en överenskommelse där lärosätena tar på sig att på ett systematiskt och kvalitetssäkrat sätt rapportera studieavbrott till Migrationsverket. Med det som grund kan Migrationsverket numera lämna tvååriga uppehållstillstånd till studenterna i stället för som tidigare ettåriga tillstånd. Det minskar ärendemängden och handläggningstiderna samtidigt som studenterna får en större säkerhet under sina studier.

Detta är mycket positivt. Samtidigt pågår utredningar kring flera andra åtgärder för att förbättra möjligheterna för utländska studenter och medarbetare. Dels åtgärder som berör universitetssektorn, dels mer allmänt orienterade utredningar kring kvalificerad arbetskraftsinvandring.

Ytterligare ett viktigt område för utländska studenter är att efter studierna ha en rimlig möjlighet att etablera sig på svensk arbetsmarknad. Det kräver både att företag och organisationer rekryterar talang från denna grupp av examinerade studenter och att regelverket inte tvingar iväg de examinerade alltför snabbt.

För att Sverige ska klara kompetensförsörjningen på lång sikt måste vi kunna attrahera utländska studenter och medarbetare till Sverige och inte förlora talanger till utlandet. Det är internationalisering på riktigt!