Redan efter två dagar i min första hela vecka i jobbet som rektor har jag fått en bra bild av just det. KTH:s forskning på området och dess bredd. Dels under en dag för nätverkande och dialog som Energi-plattformen anordnat med rubriken Framtidens kompetens för ett uthålligt energisystem. Dels vid en lansering av ett nytt samarbete mellan KTH, Novatron Fusion Group AB and EIT InnoEnergy för att med gemensamma krafter försöka göra fusion till en storskalig energikälla för framtiden. Fusionstekniken kan komma att revolutionera hela energiförsörjningen.
En av våra sex strategiska forskningsplattformar är just energi med syfte att samla kunskap och multidisciplinära samarbeten under ett tak. De andra är digitalisering, industriell transformation, Life Science, material och transport.
På KTH finns energiforskning i alla led – inom såväl produktion, distribution som användarnas beteende. Med andra ord en spännvidd från tung teknikutveckling till digitaliserade lösningar för elkonsumenterna. I vart och ett av dessa led finns många aktörer och behovet av den senaste kunskapen på området är ytterligare en sfär där KTH kan hjälpa till genom utbildning i form av livslångt lärande när nya energilösningar också ställer krav på vidareutbildning.
I omställningen till ett mer hållbart samhälle är utvecklingen av nya och säkra energikällor av avgörande betydelse.