Hoppa till innehåll

Ordning på forskningsdata är nyckeln till framsteg

Porträtt på Maria Haglund
Maria Haglund, chef för KTH Biblioteket.

På KTH flödar en rik ström av data inom många spännande forskningsfält. Denna datamängd, oavsett om den består av noggrant insamlade siffror, statistiska analyser, text med intervjuer eller enkätsvar, fotografier, ritningar, filmklipp och mjukvarukod, är hjärtat av vår forskning.

Eftersom forskningsdata ligger till grund för forskningens resultat behöver dessa kunna granskas och återanvändas. Genom att dela och återanvända resultat skapar vi en starkare grund för framtida upptäckter. Men detta kräver struktur och noggrannhet i hanteringen av forskningsdata, något som inte alltid är enkelt. Forskningsvärlden är dynamisk och forskare rör sig mellan institutioner och projekt, vilket kan leda till att värdefulla data går förlorade när anställningar eller projekt upphör.

Därför samarbetar KTH Biblioteket, IT-avdelningen, Research Support Office (RSO) och Parallelldatorcentrum (PDC) med att bygga upp tjänster för att underlätta för forskare att arbeta smartare med forskningsdata. Det handlar om hela kedjan från när projektet startar, under aktiv forskning, till avslut och publicering. Vi ger råd om regelverk och ger tips på lagringsytor för att dela projektdata under forskningens gång, samt främjar diskussioner om hur vi bevarar och tillgängliggör data när projektet är slut.

Det är genom detta samarbete mellan flera avdelningar med olika expertisområden som vi skapar en stödstruktur som ingen enskild avdelning hade kunnat bygga upp på egen hand. Läs mer på sidan Forskningsdata eller hör av dig till researchdata@kth.se om du vill veta mer.

Maria Haglund, chef för KTH Biblioteket