Till innehåll på sidan

Planera och dokumentera

Har du precis fått finansiering och är osäker på var du ska börja? Här hittar du mer information om att planera hanteringen av din forskningsdata, till exempel hur du kan dokumentera din forskning och vad du bör tänka på innan du startar ditt projekt.

Grafisk illustration på forskningsdatalivscykeln med fokus på planera

Kommande evenemang om forskningsdata

Dokumentation av ditt forskningsprojekt: Vad, varför och hur

Att dokumentera de olika stegen i ditt forskningsprojekt från start hjälper både dig och andra intressenter:

  • Det hjälper dig att minnas de beslut du har fattat och de steg du har tagit.
  • Det gör processerna, resultaten och data förståeliga för andra forskare som är intresserade av dina resultat, data och metoder.
  • Det hjälper dig att följa riktlinjer, regler och krav från finansiärer och förlag som kan vara relevanta för din forskning.

Vad ska du dokumentera i ditt projekt?

Det enkla svaret är att du bör dokumentera beslut, forskningsaktiviteter, data och metoder.

Några konkreta exempel:

  • Juridiska, etiska och andra överväganden, inklusive eventuella begränsningar i dataanvändning
  • Avtal, ansökningar och godkännanden, som samtyckesblanketter och etikprövningar
  • Hur du har samlat in, modellerat och/eller skapat data
  • Minnesanteckningar från projektmöten
  • Central projektinformation, som syfte, metoder och hur data bearbetades/analyserades

Dokumentera med en datahanteringsplan

Film om datahanteringsplaner

Du har tidigare nekat visning av innehåll av typen "Extern media". Vill du visa innehållet?

KTH Biblioteket har producerat en kort film som förklarar vad en datahanteringsplan är och varför det är fördelaktigt att skapa en.

Ett sätt att börja dokumentera din forskningsdata är genom en datahanteringsplan (DHP/DMP). En datahanteringsplan krävs av många externa finansiärer och rekommenderas i KTH:s riktlinjer för hantering av forskningsdata. Men främst är det ett användbart verktyg för dig att planera, revidera och följa upp under hela projektet. Tänk på en datahanteringsplan som ett levande dokument: en plats där du kan dokumentera ändringar som görs under forskningsprocessen. Detta kan hjälpa dig att återbesöka projektparametrar, data och metoder för att återanvända, planera och genomföra nya projekt.

Om du är del av ett större projekt med flera samarbetspartners är det också ett utmärkt sätt att dokumentera och fördela ansvarsområden samt reflektera över utmaningar som dyker upp eller hur ni ska hantera oväntade resultat.

KTH har ett verktyg för att skapa datahanteringsplaner som heter DMP Online. Vi som jobbar inom KTH Forskningsdata kan granska din datahanteringsplan och ge råd om du kontaktar oss på researchdata@kth.se.

Logga in på DMP Online

Läs mer om datahanteringsplaner

För fler instruktioner och guider om datahanteringsplaner och DMP Online, se avsnittet om datahanteringsplaner i KTH Bibliotekets kurs om öppen vetenskap och forskningsdatahantering (kräver inloggning i Canvas).

Open Science and Research Data Management

I denna kurs kan du lära dig mer om öppen vetenskap och datahantering. Kursen ges i lärplattformen Canvas, och är öppen för alla. Som KTH-ansluten kan du registrera dig och följa dina framsteg. Kursen är på engelska och du går den i din egen takt.

Gå till kursen: Open Science and Research Data Management

Saker att tänka på innan du startar ditt forskningsprojekt

Även om det finns mycket att tänka på innan du startar ditt projekt, är några viktiga överväganden relaterade till etik, juridik och informationssäkerhet.

En nationell guide som ger en översikt över god forskningssed publiceras av Vetenskapsrådet.

Som forskare är du ansvarig för att bedriva forskning enligt god forskningssed och respektera etiska och juridiska gränser.

Läs mer om stöd för etiska överväganden på KTH

Känns det överväldigande att göra allt själv? Kontakta researchdata@kth.se, så hjälper vi dig eller kopplar dig till rätt person!

Du kan också läsa mer om juridiska och informationssäkerhetsrelaterade överväganden:

Vidare stöd