Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Ta chansen att testa AI-verktyg

Publicerad 2024-09-13

​​​​​​​AI spelar en allt större roll i hur vi söker och hämtar information. Det finns nu ett brett utbud av verktyg som använder AI för att söka och sammanfatta litteratur.

KTH Biblioteket har just nu testperioder på ett antal av dessa AI-verktyg för att vi tillsammans ska kunna utvärdera deras användbarhet för KTH. Fram till mitten av oktober har vi åtkomst till Scite, Scopus AI och Web of Science Research Assistant.

Dessutom kan vi testa och jämföra dessa med Primo Research Assistant, en AI-funktion som nyligen har integrerats i bibliotekets sökverktyg Primo.

Gemensamt för verktygen är att de använder stora språkmodeller (LLM) tillsammans med databaser med referenser för att erbjuda sammanfattningar samt referenser.

Verktygen kan användas för en första överblick av ett nytt ämnesområde som du utforskar, för att få idéer till sökstrategier med mera.

Framtida prenumerationer på dessa verktyg kan inte garanteras, så din hjälp med att testa och utvärdera är viktig för att vi ska kunna fatta informerade beslut. Fyll gärna i formuläret för utvärdering eller kontakta oss på annat sätt!

Lista över pågående testperioder

Länk till utvärderingsformulär

AI-verktygen som vi testar

Skärmavbild Primo Research Assistant

Primo Research Assistant – ny AI-funktion i bibliotekets sökverktyg

Verktyget söker igenom bibliotekets samlingar och presenterar en sammanfattning tillsammans med källornas länkar.

Scite

Scite har en så kallad Assistant som ger sammanfattande svar med referenser och hämtar information från open access-källor och förlag som Wiley och BMJ. Funktionen Smart Citations visar hur många andra rapporter som stödjer, motsäger eller nämner den valda rapporten, vilket kan ge en överblick över ämnesområdet.

Läs mer om Scite

Scite Youtube guider

Testa Scite  (till och med 21 oktober)

Scopus AI

Scopus är Elseviers databas för abstracts och citeringar. Scopus AI, ett tillägg utanför det ordinare utbudet, söker bland publikationer från 2013 och framåt, och skapar sammanfattningar med referenser. Det inkluderar en Extended Summary, grafiska representationer av nyckelord, de mest inflytelserika artiklarna, ledande forskare och förslag på följdfrågor.

Läs mer om Scopus AI

Testa Scopus AI  (till och med 17 oktober)

Web of Science Research Assistant

Web of Science är Clarivates databas för abstracts och citeringar där Research Assistant finns som tillägg till det ordinarie utbudet. Verktyget kan söka, analysera och spåra akademisk litteratur och citeringar. Det erbjuder data för att identifiera forskningstrender, viktiga artiklar och nyckelpersoner inom olika vetenskapsområden.

Läs mer om Web of Science Research Assistant

Testa Web of Science Research Assistant  (till och med 11 oktober)