Tre SEED-forskare har erhållit Formas Karriärstöd för forskare tidigt i karriären
Tre unga forskare från Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED) har fått Formas karriärstöd för forskare tidigt i karriären. De finansierade forskarna är Rebecka Ericsdotter Engström, Joseph Mulligan och Oleksii Pasichnyi.
Anslaget finansierar enskilda forskningsprojekt, där forskaren formulerar sin egen frågeställning, inom Formas ansvarsområden: miljö, areella näringar och samhällsbyggande.
Mer om de finansierade projekten:
"Systemrisk-perspektiv för att säkra städers klimatomställning – hur kan djup osäkerhet och systemrisker införlivas i arbetet med att accelerera omställningen till klimatneutrala städer?"
Rebecka Ericsdotter Engström , Postdoc SEED
Städer står i frontlinjen för klimatutmaningen. Att kraftigt minska växthusgasutsläppen och samtidigt anpassa staden till effekterna av klimatförändringarna kräver robusta strategier som tar hänsyn till komplexa samband och djupa osäkerheter. I detta projekt utvecklas och testas metoder och angreppssätt från forskning inom systemriskanalys (SRA) för att identifiera och hantera risker i städers arbete mot klimatneutralitet.
Projektet fokuserar på den övergripande frågan:
Hur kan SRA stödja beslutsfattare i städer att bygga in motståndskraft i sina åtgärder för att snabbt nå klimatneutralitet?
Genom att svara på detta kommer projektet även att utforska hur ett systemriskperspektiv i utsläppsminskningsarbetet kan bidra till ökad integrering av städers utsläppsminskningar och klimatanpassning. Genom fallstudier i Umeå och Madrid, två städer med ambitiösa klimatneutralitetsmål, utforskar projektet i samarbete med stadens aktörer hur SRA kan vara hjälpsamt för att navigera risker i stadens utsläppsminskningsarbete. Genom att utveckla ett systemriskatlas för klimatneutrala städer kan projektets lärdomar spridas till fler aktörer genom de nätverk för klimatneutrala städer som projektet samarbetar med – Viable Cities i Sverige, CitiES2030 i Spanien, samt det europeiska Net Zero C ities programmet. Projektets mål är att ge värdefull ny kunskap och nya verktyg till städer som kan hjälpa till att stärka genomförbarheten i deras klimatneutralitetstrategier i en osäker framtid.
”Dataanalys för energieffektiva och klimatneutrala städer”
Oleksii Pasichnyi , Forskare SEED
Detta forskningsprojekt tar itu med det brådskande behovet av klimatåtgärder med fokus på städer och byggnader. Det syftar till att fördjupa förståelsen för hur data om energianvändning i urbana byggnader kan användas för att uppskala hållbara övergångar i städer.
Detta kommer att utforskas genom följande mål:
- Främja energisimulering av byggnader i stor skala (distrikt, stads-, nationell skala).
- Förbättra datarepresentationen av den byggda miljön i stadsområden.
- Utveckla och testa nya beslutsstödsverktyg för energi och hållbara övergångar i olika urbana sammanhang med olika typer av intressenter.
- Sammanställa och kommunicera befintliga metoder för datadrivet beslutsfattande för energieffektivitet och planering av klimatåtgärder i utvalda städer.
Med utgångspunkt i den befintliga ODEN-plattformen för urban energidata utnyttjar projektet framväxten av stordata och AI/ML-teknologier för att förbättra noggrannheten i förutsägelser om energiprestanda, underlätta segmenteringen av byggnadsbestånd för riktade insatser och stödja beslutsprocessen med handlingsbara insikter.
Tre forskningsbesök till ledande forskningsmiljöer vid National University of Singapore, New York University och Technical University Madrid kommer att bidra till etableringen av ett forskningsnätverk och vidare utveckling av AI/ML-verktygslådan.
”Deltagande Modellering i Praktiken: Rättvis anpassningsplanering för flod- och ökensamhällen under extrema klimatrisker”
Joseph Mulligan , Affilierad fakultet SEED
Hur anpassning till extrema klimatförändringar sker i utsatta stadsområden kommer att vara avgörande för framtidens städer. En grundläggande princip för att uppnå rättvis anpassning är mobiliseringen av lokal kunskap. Inom forskningen har deltagande modellering undersökts som en metod för att dela kunskap mellan tekniska och icke-tekniska intressenter för en mer rättvis anpassningsplanering. Det är dock i stort sett okänt om och hur deltagande modellering förändrar modellerings- och planeringsresultat i verkliga projekt. Detta projekt hanterar denna kunskapslucka.
Som praktiker och forskare kommer jag att genomföra en systemisk undersökning av 4 planerings- och modelleringsprojekt i värme- och översvämningsutsatta flod- och ökensamhällen i Östafrika och Nordamerika. Inom varje projekt kommer jag att belysa nyckelfrågorna: i) när och hur sker deltagande under modelleringsprocessen?, hur påverkar deltagande ii) processen? iii) resultaten? och iv) den bredare planeringsprocessen?
Jag kommer att sammanställa omfattande kvalitativa och kvantitativa data om processen i samarbete med respondenter från modellering, civilsamhället och myndigheter, för att skapa kopplingar mellan process, beslut, samt fysiska och sociala resultat. Dessa data kommer förtydliga om en omfördelning av relationer och expertis sker. Resultaten, från klimatanpassningens framkant, kommer att ligga till grund för nya vetenskapsdrivna metoder för planering och teknisk praxis över hela världen.