Det här får du inte missa under Science week
När årets digitala Science week går av stapeln finns något i programmet för alla smaker. Men för Monica Bellgran, professor i hållbar produktion och i år bisittare till moderatorn Lydia Capolicchio, vet vilka seminarier hon tycker är intressantast.
Mellan 2 och 6 februari är det dags igen för Science Week i Södertälje. Trots ännu ett år av pandemi kommer evenemanget bjuda på över 60 programpunkter och digitala liveseminarier om hållbar utveckling, hållbar produktion och stadsutveckling.
KTH som är en av medarrangörerna och står för många av programpunkterna under torsdagen. Här kommer man dela med sig av den senaste kunskapen inom hållbar produktion och presentera nyheter kring Lean och agilt arbetssätt. Man kan också besöka KTH:s samarbetspartners Scania och Astra Zeneca digitalt under dagen.
– Det fina med Science Week är att det finns något för alla, olika dagar har olika teman. Men torsdagen kommer att ge en bra bild över vad som händer just nu på området hållbar produktion, och vilken omställning industrin befinner sig i, säger Monica Bellgran , professor på KTH Södertälje, som också är bisittare till årets moderator under torsdagseftermiddagen.
Från en studio på campus Södertälje, ska Monica tillsammans med Lydia Capolicchio reflektera över det som kommer upp på seminarierna.
Ett projekt Monica själv är involverad i och som har ett eget seminarium den 2 februari, handlar om hur startups kan satsa på produktion i Sverige. Många startups med fysiska produkter överlever inte den så kallade ”dödens dal”, berättar Monica, det vill säga övergången från prototyp till serieproduktion. Initiativet ”Produktionsänglar” hjälper startups att bygga upp sin produktion i Sverige med svenska tillverkare.
– Tyvärr rekommenderas startups idag oftast att gå till lågkostnadsländer med sin första produkt. Det finns exempelvis speciella ”Kina-mäklare” som hjälper bolagen att hitta tillverkare. Det är inte konstigt att produktionen hamnar utomlands om man inte vet hur man ska hitta svenska producenter, och kanske dessutom får höra att det är billigare utomlands – en myt som vi måste börja ifrågasätta. Vad kostar exempelvis risk för dålig kvalitet på grund av kommunikationsmissar, eller långa leveranstider?
Det finns också en hållbarhetsaspekt i att producera i Sverige, här finns exempelvis ett energisystem som bidrar till att svenska tillverkare kan producera mer hållbart än utländska konkurrenter. Många små- och medelstora företag börjar nu arbeta för att bli än mer hållbara och cirkulära, inte minst i produktionen, säger Monica. Det gäller bara att veta vad man ska göra och i vilken ordning, och det är inte alltid helt lätt:
– Startpunkten är oftast ”compliance” eller lagefterlevnad. Ökade kundkrav kan vara nästa steg: kunderna ställer allt tuffare hållbarhetskrav i hela leverantörskedjan, exempelvis att leverantörerna ska redovisa CO2-avtrycket. Så snart som möjligt behöver man även få in hållbarhet i sin dagliga styrning och i det kontinuerliga förbättringsarbetet. Att inkludera en hållbarhetsrapport i företagets årsrapport blir också nödvändigt. Så det är en hel del som krävs av företagen framåt.
Science Week arrangeras av Södertälje Science Park tillsammans med KTH, Scania, AstraZeneca, Södertälje kommun och ett 40-tal medarrangörer. Eventet sänds både på scienceweek.se och på Dagens Industris webbplats.
Text: Anna Gullers