Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Studenter utvecklar smartare hem

Ali Jafari och Jamsin Abdelraouf.
Ali Jafari och Jamsin Abdelraouf berättade om boxen som kan kommunicera med olika elektroniska produkter.
Publicerad 2012-01-04

Studenter i årskurs tre på programmet Elektronik och Datorteknik har visat upp de skarpa projekt som de har arbetat med i sin projektkurs. Projektgrupperna har jobbat antingen med mjukvara eller hårdvara och ett av projekten gjordes i samarbete med företaget Alleato och gick ut på att utveckla smartare hem.

Ali Jafari och Jasmin Abdelraouf som har arbetat med hårdvarudelen i projektet berättade att de har arbetat mot en box som är en av Alleatos befintliga produkter.

– Den ska fungera som en slags hub eller kommunikationscentral som kommunicerar med andra saker i hemmet som till exempel strömbrytare eller larm, säger Ali Jafari.

Ali berättar vidare att man kan ha flera insticksenheter för att utöka antalet produkter som boxen kan kommunicera med. Men just de produkterna som de har arbetat med i projektet fungerar inte så bra mot kretskortet som sitter i boxen och därför har de försökt bygga olika lösningar för att få kommunikationen att fungera bättre. Till exempel har de bytt ut antennen i boxen och ändrat ett antal parametrar inne i kretsen.

Boxen har en mängd olika användningsområden och kan programmeras med olika profiler för att hantera olika typer av kommunikation. I första hand har projektgruppen haft en äldre målgrupp.

– Den kan användas på till exempel äldreboenden. Då kan den kommunicera med censorer och när en person kliver upp ur sängen på natten för att gå på toaletten så tänder den lamporna på vägen mellan sovrummet och toaletten, berättar Jasmin Abdelraouf.

– Men systemet är väldigt dynamiskt. Man kan lägga till alla möjliga typer av kommunikationer. Man kan ha sensorer som känner av olika rörelser och utifrån det kanske sätter på musik eller startar ett larm, säger Ali Jafari.