Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Professor Mikael Östling, ny chefredaktör för elektroniktidskrift

Publicerad 2016-08-31

Den första september tar professor Mikael Östling över ansvaret som chefredaktör för elektroniktidskriften J-EDS. Där publiceras centrala forskningsresultat gällande framtidens elektronik.

Vilken typ av publikation handlar det om?

Det handlar om ett ganska brett område som berör det som kallas ”Electron devices” i en vid mening. Mycket är riktat mot vad som kommer att vara framtidens elektronik. Det är en vetenskaplig tidskrift med så kallad ”Peer review förfarande”, det vill säga att alla manuskript skickas för recension och godkännande av minst tre experter inom samma område. Mycket av jobbet som redaktör och chefredaktör är ju att hantera och granska denna process. Det som är speciellt med denna tidskrift är att den är ”Open access” och på så sätt tillgänglig för alla läsare. Detta ligger ju mycket i tiden men är kontroversiellt för förlagen som då inte tjänar pengar på samma sätt. För att ha en bra ekonomi måste man därför ta en större avgift för publiceringen. En annan mycket tilltalande egenskap hos denna tidskrift är att den är helt elektronisk och inte utkommer i en tryckt version. Det gör ju också att man kan utveckla formatet på ett spännande sätt med mer interaktivitet, bilder med animering, filmer och liknande..

Hur viktiga är den här typen av journaler för utvecklingen inom ett forskningsområde och på vilket sätt?

Den här tidskriften är en av de tre tunga IEEE tidskrifterna inom området ”Electron devices”. Det pågår också ett arbete att införliva området ”Display technologies” i J-EDS

Vad innebär rollen som chefredaktör för dig?

Jag har ganska lång erfarenhet av att vara redaktör för både denna tidskrift men också tidigare för tidskriften ”IEEE Electron Device Letters”, så själva redaktörsjobbet är jag väl förtrogen med. Jag har dessutom medverkat som så kallad gästredaktör i temanummer i många andra tidskrifter.

Det som är nytt är ju att jag själv nu står som ytterst ansvarig för det som publiceras och jag måste vara väldigt alert i att fånga upp eventuella oegentligheter och lösa eventuella kontroversiella review-konflikter. Jag har också i uppdrag att vidareutveckla J-EDS så att vi är lyhörda för de publiceringsbehov och trender som utvecklas. Min ambition är ju att hela tiden få högre impact med denna tidskrift. En mycket viktig del i detta är att vi håller oss med ett topp-team av redaktörer. Jag har börjat med att se över detta team och bjuda in nya för att expandera området. För min egen del innebär uppdragets som chefredaktör dessutom att jag alltid har något kul att göra på helger och kvällar.

Läs J-EDS här:

Journal of the electron devices