Forskare med "gurustatus"
Så beskriver Ny Teknik Jens Zander i sin 50-i-topplista över landets viktigaste forskare. Där hamnade han på 41 plats. Och på motsvarande lista över de framstående IT-profilerna finns Jens på 17 plats. Sedan sommaren finns han åter i Kista med sin forskningsgrupp och som chef för det viktiga Wireless@KTH.
Jens Zander är en av landets IT-makthavare
Jens värvades till KTH och Kista 1989 av Lars Zetterberg och ett antal svenska radioföretag. 1995 gick flyttlasset till Campus och institutionen för Signaler, Sensorer och System (S3). Det berodde främst på att det var svårt att få teknologerna att åka till Kista för sina kurser. Men nu flyttar han alltså tillbaka med sin forskningsgrupp igen. Skälet är delvis ekonomiskt - helt enkelt ett sätt att minska kostnaderna för administration och lokaler genom att flytta forskningen till centret i Kista. Men det handlar inte bara om ekonomi.
– Tanken med centret var att det ska vara en mötesplats för forskare och näringslivet, betonar Jens. Därför har själva lokalen varit så viktig hela tiden. Och därför måste helt enkelt forskningen finnas i Kista. Själv är jag mycket positiv till flytten.
Problemet med de ”ovilliga” studenterna är inte så stort längre. Nu går studenterna grundkursen inne på Campus, medan utbildningen i övrigt sker Kista där också numera flertalet av studenterna finns.
– Det stora fördelen är att vi har Ericsson tvärsöver gatan, understryker Jens. Här får vi naturligt kontakter både på det personliga och forskningsmässiga planet.
Mötesplatsen
Centret är organisatoriskt placerat direkt under Anders Flodström och finns alltså fysiskt i Kista. Tre institutioner deltar i arbetet – S3, IMIT och DSV. Det är en KTH-gemensam aktivitet betonar Jens. Centret i sig har bara tre anställda, men delar lokaler och chef med forskningsgruppen Radiosystemteknik som formellt hör till S3.
Jens forskningsgrupp sysslar med radiosystemteknik och består av ca 15 personer och 10 exjobbare. I lokalerna huserar också professor Chip MacGuire från IMIT med 4-5 exjobbare. Jens är påtagligt stolt när han pratar om sin forskningsgrupp som ”producerat” 19 doktorer sedan 1994. Och intresset är fortsatt stort – många söker doktorandtjänster i Jens forskningsgrupp.
– Det vore kul om fler forskare inom trådlös kommunikation kunde sitta här i centrets lokaler, berättar Jens. Jag vill försöka hitta nya verksamheter som kan flytta in här. Och jag skulle vilja samverka med mindre företag.
World Wireless Initiative
Jens har arbetat mycket med ansökan till flera stora EU-projekt – ambitiösa projekt med tjugotalet universitet lierat sig med de stora industrikonsortierna i Europa – inom ramen för det s k World Wireless Initiative. Projektet handlar om trådlösa bredbandssystem bortom 3 G och Wireless@KTH finns med i två projekt.
WINNER – som handlar om radiogränssnittet. Här är S3 huvudanvarig för de delar som handlar om signalbehandling
Ambient Networks – som handlar om de framtida trådlösa nätens utformning. Här sker samarbetet med professor Rolf Stadler på IMIT.
– Det här har varit en mycket intressant erfarenhet, menar Jens. De som jobbar i projektet är oerhört målinriktade och fokuserar på att åstadkomma ett resultat. För min del har inte huvudmålet i detta arbete varit att skriva papers och kortsiktiga forskningsuppgifter. Det intressanta är möjligheten att påverka forskningsstrategin och skeendet på lång sikt. Det är på så sätt vi kan förvissa oss om att KTH får vara med i forskningsfronten i morgon också.
Projektet ingår i EUs sjätte ramprogram. Hela projektet är på 6 år och kontraktet med EU kommer att skrivas på två år i taget.
– Att skriva den här ansökan har inneburit ett års arbete, och även om vi inte hade fått projektet så hade det varit positivt för oss, betonar Jens. Både för själva tankearbetet och för nätverken och kontakterna arbetet gett oss. Det har varit spännande – ett slags forskningsarbete i sig.
Intervju 2003