Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Forskarpris och bröllopsresa

De flesta nygifta par åker på en bröllopsresa. Sätten att få ihop reskassan varierar från par till par. Ett sätt är att göra som doktoranden Martin von Haartman; ha höga betyg på grundutbildningen, få honnörsstipendium vid sin examen, publicera åtta artiklar med förstanamn och ligga i framkanten inom sitt forskningsområde. Det är några av de saker som meriterade honom för IEEE Electron Devices Society Graduate Student Fellowship for 2004, som han tilldelats. Priset delas ut i San Francisco och förutom prisutdelningen så blir det en bröllopsresa samtidigt.

Martin von Haartman, 28 år och uppväxt i Morgongåva utanför Uppsala och doktorand på IMIT, är en av fyra mottagare av IEEE Electron Devices Society Graduate Student Fellowship for 2004. Priset delades första gången ut 2001. Martin är den andre europeiske mottagaren av priset.

- Jag är väldigt stolt över priset. Det är ett prestigefullt pris som jag fått i konkurrens med andra duktiga studenter, säger Martin på sitt blygsamma sätt.

Martin är ändå ingen person som är ovan att få priser. När han tog examen från Elektroteknik belönades har med ett honnörsstipendium och han har också fått Gunnar Wallquists studiemedalj.

Utöver äran får Martin 5000 dollar, IMIT 2000 dollar och dessutom får Martin ett resebidrag upp till 3000 dollar för att resan till San Francisco där han mottar priset vid IEDM-konferensen 13 december. Det är i samband med resan till San Francisco som bröllopsresan är inplanerad.

- Vi skulle egentligen ha gift oss 11 december, men vi har ändrat datum nu.

Excellensdoktorand

Martin har en tjänst som excellensdoktorand på IMIT. Excellenstjänsten är avsedd för studenter som uppnått mycket goda resultat under grundutbildningen och finansieras med centrala medel från KTH. Finansieringen sträcker sig över fyra år.

- Det var Mikael Östling som tipsade mig om tjänsten, berättar Martin.

Intresset för att forska väcktes under grundutbildningen.

- Att forska var kanske inget som jag drömde om när jag var liten. Det var under andra året på KTH som jag började bli intresserad. Jag tycker om att fördjupa mig i saker, att försöka förstå komplicerade samband och hitta lösningen på ett problem.

Det som Martin fördjupat sig i under sin forskning är högfrekvenstransistorer i Si/SiGe, där han specialiserat sig på bruskarakterisering.

Enkelt uttryckt kan man säga att i varje transistor så uppstår brus och bruset kan störa signalerna som förmedlar information.

Framtiden

Sensommaren eller hösten 2005 räknar Martin med att vara klar med sin avhandling. Han påbörjade sin forskning hösten 2001. Framtiden efter disputationen är idag ett oskrivet blad.

- Jag skulle vilja fortsätta forska i någon form. Realistiskt sett så ligger universitetsvärlden närmast till hands. Det vore roligt att göra några år utomlands men på längre sikt så ser jag Sverige som min bas.