Senast ändrad: 11 februari 2014
Godkänd: 11 februari 2014
Datatekniken är den starkaste tekniska förändringsfaktorn i samhället och kommer att förbli så under överskådlig framtid. En väsentlig användning av datateknik är effektivisering av resursanvändning och kommunikation i samhället för en hållbar utveckling.
Civilingenjörsutbildningen i datateknik vid KTH syftar till att ge den studerande förutsättningar och förmåga att delta i och leda arbete med värdering, utveckling och införande av ny datateknik.
Kunskap och förståelse
Utbildningen har målet att civilingenjören i datateknik ska
- visa grundläggande kunskap inom datateknik och datalogi.
- visa grundliga kunskaper i matematik. Härmed förstås förmåga att förklara och genomföra matematiska resonemang och att definiera och analysera matematiska modeller.
- visa kunskap i human- och naturvetenskaper, särskilt sådan kunskap som har konsekvenser för datoriserade systems utformning.
- visa kunskap om industriellt företagande och om relevant lagstiftning.
Färdigheter och förmågor
Utbildningen har målet att civilingenjören i datateknik ska
- ha förutsättningar och förmåga att delta i och utveckla den praxis som tillämpas i industri, förvaltning och akademisk forskning.
- ha förmåga att självständigt definiera och lösa datatekniska konstruktionsproblem.
- ha förutsättningar för framgångsrikt arbete i internationella och mångdisciplinära projektgrupper som innehåller tekniker och icke-tekniker. Hit hör färdigheter i muntlig och skriftlig framställning samt argumentation på svenska och engelska.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Utbildningen har målet att civilingenjören i datateknik ska
- självständigt analysera och ta ställning till ekonomiska, samhälleliga, miljömässiga och etiska konsekvenser av datatekniska tillämpningar, och utforma system med hänsyn härtill.
- genom egenutveckling behålla sin professionella förmåga under en yrkeskarriär.
- följa diskussionen om tekniken i samhället och själv bidra till denna.