Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida

Årskurs 1

Enligt utbildningsplanen för programmet ingår dessa kurser i årskurs ett.

Observera att de eventuella anmälningskoder och perioder som anges är baserade på läsåret 2007/2008. Läses denna årskurs vid ett senare tillfälle kan andra anmälningskoder och perioder komma att gälla.

Gemensamma kurser

Generellt för årskurs 1 (2007/2008)

Arkitekturens grunder

Undervisningen under det första studieåret följer samma struktur för att garantera att alla studenter ska få en gemensam kunskaps- och referensbas. Varje lärargrupp lägger utifrån detta upplägg upp året. I samtliga projekt kommer de grundläggande begreppen som behandlas i Crashcoursen att vara centrala. Dessa byggs sedan på med ytterligare begrepp som i sin tur följer med till nästa projekt o.s.v. På det viset kommer projekten efterhand att innehålla allt större komplexitet och hantera allt fler aspekter. Det första året fokuserar på begrepp, verktyg och metod. Det är viktigt att få en övergripande förståelse för hur ett projekt byggs upp och att träna skissarbetet; ritandet och tänkandet. Hanterandet av verktygen ska inte efter det första året utgöra ett hinder för att få fram de tankar och idéer man har och man ska ha tillgodogjort sig en metod som ska hjälpa en över hinder på vägen. Naturligtvis är man inte fullärd i något avseende men utifrån denna starka kärna i arkitektur och i arkitektens arbete kan kunskaper och fördjupningar sedan byggas upp (under det andra läsåret går man sedan ner i detalj och djupläsningar av program, landskap och byggnadsfysik).

Vid årets slut ska studenterna ha ett gemensamt språk genom den begreppsapparat de har arbetat med. Studenterna ska med hjälp av dessa begrepp kunna förstå, analysera samt kunna använda begreppen som metod i det konkreta arbetet.

Studenten ska ha djupare förståelse för och kunna föra en diskussion om de tidigaste begreppen såsom inre logik, massa/tomrum, rörelse/struktur, ljus/taktilitet ur olika perspektiv, program, plats, ordning, mening och boende.

Studenten ska kunna arbeta med begreppet struktur både från ett arkitektoniskt och konstruktivt perspektiv.

Studenten ska kunna rita planer, sektioner, elevationer och situationsplan samt kunna framställa modeller.

Studenten ska ha tillgodogjort sig metoden ”learning by doing” och påbörjat en förståelse för den egna processen.

Betygsgrader: Inom hela basutbildningen används betygsgraderna pass (godkänt) och fail (underkänt).
Undervisningsspråk: Inom hela basutbildningen används normalt svenska språket. I vissa fall används även engelska.
Kursernas ev indelning i delar: Kurser kan vara uppdelade på två moment, vilket då anges i kursplanerna. Projekten är normlat indelade i två moment, där det sista omfattar 3hp.
Kompletteringskrav: Det ingår i projektuppgifterna att arbetet skall utföras inom given tidsram. Student som inte godkänns vid slutbedömningen har dock möjlighet att lämna in eventuella kompletteringar före läsårets sista projektinlämningstillfälle. Därefter betraktas arbetet som underkänt. Kompletteringar av vårens projekt får redovisas fram till veckan före påföljande låsårs start (normalt omkring c:a 15 augusti).
Portfölj: Samtliga projektet ska dokumenteras i en portfölj som bedömsi slutet av läsåret . Ritningar och samtliga analyser och modeller ska finnas med i dokumentationen. Processen ska redovisas.
Projektarbetet är individuellt om inte annat anges.

Årskuransvarig lärare: Per Elde

Obligatoriska kurser

Kursens kod och namnAnm. kodOmf.P1P2P3P4
A11CCA Arkitektur, inledande kurs 16,0 hp
A11HIA Arkitekturens historia och teori 1, översikt6,0 hp
A11KOA Arkitekturkommunikation 1, konstnärlig gestaltning4,0 hp
A11P1A Arkitekturprojekt 1:1, struktur9,0 hp
A11P2A Arkitekturprojekt 1:2, vad är ett hus?9,0 hp
A11P3A Arkitekturprojekt 1:3, Ordning och mening9,0 hp
A11P4A Arkitekturprojekt 1:4, Bostaden9,0 hp
A11POA Portföljbedömning 12,0 hp
A11TEA Arkitekturteknik 16,0 hp

Valfria kurser

Kursens kod och namnAnm. kodOmf.P1P2P3P4
A11DBA Digital bildbehandling och fotografisk gestaltningfrivillig6,0 hp
A11IDA Introduktionskurs i designfrivillig3,0 hp
A11INA Introduktion till arkitekturskolanfrivillig2,0 hp
A11RHA Studieresa, åk 1 (hösten)frivillig3,0 hp
A11RVA Studieresa, åk 1 (våren)frivillig3,0 hp
A11VEA Snickerikursfrivillig1,5 hp