Kursens övergripande mål är att utforska grundläggande energisystemekonomiska koncept relaterade till investeringar i energiinfrastruktur, energi-miljöekonomi och indikatorers roll för hållbar utveckling.
Deltagarna får praktisk erfarenhet av att använda en rad ekonomiska verktyg och modeller. Dessa inkluderar grundläggande linjära programmeringstekniker, ekonomisk tolkning av energimodeller och ekonomiska indikatorer relaterade till politik- och teknikscenarier.
I ett grupprojekt kommer studenterna att använda en energisystemmodell för att kartlägga viktiga ekonomiska indikatorer för de globala målen och vidareutveckla sina kritiska färdigheter i att tolka modeller och resultat.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- Förklara viktiga begrepp inom energiekonom
- Utvärdera ekonomiska verktyg och tillämpa dem för att undersöka energiinvesteringar och drift.
- Beskriva de långsiktiga ekonomiska drivkrafterna kring omställningen av energisystem och kritiskt granska hur dessa modelleras.
- Utveckla och tillämpa en tekno-ekonomisk modell på policyer, teknologier och andra interventioner med hjälp av scenarioanalys.
- Analysera resultatet från tekno-ekonomiska modeller, inklusive systemkostnader och skuggpriser, i kombination med annan data och tolka i termer av deras sociala, ekonomiska och miljömässiga dimensioner och hållbar utveckling.
- Kommunicera begrepp inom energiekonomi med hjälp av skriftliga, muntliga och visuella medier.