Kursen beskriver en rad olika processer för framställning av förnybara bränslen. Vid föreläsningar och studiebesök behandlas såväl mer traditionella processer som nya typer av processer i den tekniska frontlinjen. Viktiga kemiska, kemitekniska och biokemitekniska processteg diskuteras i detalj i kursen och relevanta processcheman föreslås. Olika reaktortyper, optimering av driftsparametrar etc., samt möjligheter till processintegration vid framställning av förnybara bränslen diskuteras.
I kursen ingår också ett projektarbete i vilket studenterna i grupper behandlar olika processystem och presenterar resultatet dels muntligt, dels som en skriven rapport.
Kursens övergripande mål är att utveckla färdigheten att analysera och på ett kreativt sätt lösa processkemiska problem. Kursen tar en utgångspunkt i råvaran inkluderande såväl förnybara som fossila råvaror och bygger sedan vidare genom själva processystemet till produkter och biprodukter, energianvändning och processens plats i den regionala och globala miljön.
För godkänt betyg ska studenterna efter avslutad kurs kunna:
- Identifiera och beskriva viktiga kemiska och kemitekniska processer inom industriella tillämpningar för framställning av förnybara bränslen.
- Jämföra och värdera olika råvaror för produktion av bränslen, med hänsyn tagen till miljö och råvarutillgång.