Denna kurs erbjuder ett flexibelt ramverk som är designad för att bredda och fördjupa doktoranders kunskaper inom skeppsbyggnadsteknik och marinteknik. Kursen syftar företrädesvis till att vidga studenternas kunskaper inom hydrodynamik, hydroakustik, fluid-struktur interaktion, marinbiologiska frågeställningar, simuleringar samt elektriska komponenter i marinmiljö, eller närliggande/annan marinteknisk forskning.
Innehållet varierar beroende på doktorandens inriktning och anpassas efter dennes behov i samråd med berörda handledare och examinator. Examinator säkerställer/ kontrollerar att kursinnehållet inte ingår i avhandlingsarbetet.
Innehållet anpassas till de specifika forskningsområden och inriktningen för varje student eller grupp. Exempel på fokusområden inkluderar, men är inte begränsade till:
Hydrodynamik: Principer för fluidmekanik som tillämpas i marina sammanhang, potentiellt täckande områden från vågdynamik till flödessimulering.
Hydroakustik: Aspekter av undervattensakustik och dess tillämpningar inom marinteknik, vilket kan inkludera studier om ljudspridning och akustisk kartläggning.
Fluid-strukturinteraktion: Tvärvetenskapliga metoder för att studera påverkan av fluider på marina strukturer, vilket kan variera från spänningsanalys till säkerhetsutvärderingar.
Marina biologiska frågor: Utforskning av marin ekologi och miljömässiga överväganden relevanta för skeppsbyggnad, såsom hållbar design och bioinspirerad teknik.
Simuleringar: Avancerade simuleringsmetoder och deras tillämpning i förutsägelse och optimering av prestanda för marina strukturer och system.
Elektriska komponenter i marina miljöer: Utmaningar och innovationer inom marina elektriska system, med möjlig betoning på korrosionsbeständighet, energieffektivitet eller integration av nya teknologier.
Modulerna utvecklas i samråd med handledare och kursens examinator för att säkerställa att de är skräddarsydda för områdets föränderliga behov och de specifika forskningsfrågorna som studenterna ställer. Detta möjliggör en dynamisk kursplan som svarar mot aktuella trender och utvecklingar inom forskning om marinteknik, vilket säkerställer att alla studier är relevanta och direkt gynnsamma för studenternas doktorandforskning och framtida karriärer.